Maksaa, Chiantia ja Hannibal Lecter

Maksa ja Chianti-viini

Maksa on elimistön suurin rauhanen. Maksan tehtävä on mm. kaikkien vieraiden aineiden, kuten bakteerien ja myrkkyjen (viinin) tuhoaminen. Tummanpunainen naudanmaksa on hyvä raudan ja A-vitamiinin lähde.


"Leonardo da Vinci oli anatomian mestari. Jens odotti malttamattomana illan yllätystastingia."



"Janne oli järjestänyt todellisen spesiaalin: tuoretta naudan maksaa ja chiantia."



"Päätimme maistaa chiantia ensin sellaisenaan..."


Hannibal Lecter

Nelonen aloittaa 7.11.2013 Hannibal-trillerisarjan, jonka keskushenkilö on kuvitteellinen tohtori Hannibal. Thomas Harrisin 1980-luvulla luoma hahmo on esiintynyt kirjoissa ja viidessä elokuvassa, joista tunnetuin on Jonathan Demmen 1991 valmistunut Uhrilampaat, jossa Lecteria näytteli hyytävä Anthony Hopkins. Hannibal on Rooman keisari Marcus Aureliuksen stoalaisesta filosofiasta pitävä älykäs psykopaattimurhaaja ja ihmisen sisäelimiin mieltynyt "kulinaristi", joka käytti mielellään Spydercon veitsiä.

Hannibal Lecter Uhrilampaissa: "A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti."

Harrisin kirjassa Hannibalin mainitsema viini oli "big Amarone". Veneton alueen täyteläiset, kuivatuista rypäleistä valmistetut Amaronet ovat runsaita ja suurenmoisia nautiskeluviinejä esim. juustojen kanssa, mutta maksalle Chianti on aromeiltaan, tyyliltään ja hinnaltaan sopivampi vaihtoehto. Tuotantoyhtiö ei ollut niinkään kiinnostunut ruuan ja viinin parittamisesta kuin viinin tunnettuudesta. He pelkäsivät, ettei amerikkalainen yleisö tunnistaisi Amaronea viiniksi. Siksi viini muuttui elokuvassa Chiantiksi.

Chianti

Chianti on Italian Toscanan kuuluisimpia viinialueita. Kaiken kaikkiaan Chiantin alue on monien ala-alueiden ja muutaman viinilainsäädännön saneleman DOC- ja DOCG-laatuluokituksen iloinen sekoitus. Koko alue tuottaa mainiota rypälejuomaa, mutta tunnetuin ja arvostetuin ala-alue on vanha kunnon Chianti Classico, jonka laadun varaan koko Chiantin nykyinen maine rakentuu.

FAKTA CHIANTI: Kotoisin Toscanasta * Ensimmäinen maininta 1716 * Italian tunnetuin viini * Sangiovese päärypäle * Tyylejä keveistä täyteläisiin * Yleensä keskitanniinisia * Aromeina kirsikka, luumu, vadelma, nahka, tupakka


Asiat eivät ole aina olleet Chiantin alueella ruusuisia. 60-luvun lopulla tehdyt viinialueen laajennukset kirvoittivat ketkut italialaiset tuottamaan chiantin nimellä melkoista skeidaa. Bulkkiviini levisi maailmalle kaikkien tuntemissa koripunospulloissa. Onneksi jotkut viinitalot halusivat kääntää kehityksen päinvastaiseksi ja ryhtyivät tuottamaan erittäin korkealaatuista viiniä, joka alun alkaen oli jopa laatuluokitusten vastainen. Näiden supertoscanalaisten viinien myötä Chiantin alueen maine on noussut nykyiseen kukoistukseensa. Uudella DOCG-kaavalla syntyy etenkin hyviä ruokaviinejä, jotka ovat nautittavissa jo suhteellisen nuorena.

Huomautus! Seuraavaksi arvosteltavalla viinillä ei ole mitään tekemistä Hannibal Lecterin popmytologian kanssa.

Vignamaggio Chianti Classico Gherardino 2010

Hinta: 16.95 €
Rypäleet: Sangiovese
Alue: Toscana, Italia
Lue viinistä lisää Viinikartalta

Vignamaggio ei ole lainkaan tyypillisen italialaisen viinin oloinen. Tiedättehän sen hienon maanläheisiä aromeja täynnä olevan hieman pistävän tuoksun, joka lähes kaikista italialaisista välittyy. Tämä Chianti Classico on kuitenkin todella kliininen tähän mielikuvaan verrattuna. Tuoksusta löytyy lähinnä miellyttävän makeaa täyteläisyyttä, tummia marjoja ja kirsikkaa.

Maultaan Vignamaggio on samettisen täyteläinen ja mukavassa tasapainossa. Kohtuullisen hapokkaasta viinistä löytyy sopivasti tanniinia luomaan ryhtiä. Suuhun jää tämän jäljiltä miellyttävä kirsikkainen jälkimaku.

Kokonaisuutena ihan kiva viini, muttei mielestämme hintansa arvoinen. Jens lähtisi yhdistämään tätä viiniä mielummin vaikka pitsan tai pastan kanssa. Jannen mielestä tämä voi sopia marjaisen hapokkuuden ansiosta hienostikin maksalle, varsinkin, jos maksan yhteydessä tarjotaan puolukkasurvosta.

Tuomio ilman ruokaa: 3 tähteä




Paistettu maksa

Jostain syystä Jens ei halunnut jäädä illalliselle, joten jouduin paistamaan maksan itse. Leikkasin maksan alle sentin siivuiksi, puhdistin kalvot pois, huuhtelin vedessä ja kuivasin hyvin. En tiennyt mitään maksanvalmistuksesta. Paistoin sipulin lisukkeeksi voissa. Aloitin maksan paiston oliiviöljyssä ja lisäsin voita pihvin päälle tuomaan makua. Sekä mustaa pippuria.

Lopputulos oli mehevää maksaa, mutta hieman roseeta kypsempänä. En ole maksan ystävä, kuten ei tainnut Jensikään olla. Leikkasin maksasta palan ja nappasin haarukkaan. Tuoksui maksalle - ihme ja kumma. Suutuntuma oli hyvä, mutta sitten suuhun levisi todella vahva maksan aromi. Pureskelin hiljaa. Hyi hemmetti. Muistui mieleen ala-asteen kouluruuat. Luoja, viiniä ja äkkiä. Vignamaggio toimi kuten pitääkin. Se peitti maksan maun välittömästi todella tehokkaasti. Ei maistunut enää maksan voimakas kammotus suussa. Upea ruokaviini maksalle siis! :)

Kommentoikaa ihmiset maksasta, maksanvalmistuksesta ja maksaviineistä - jutun lopussa kommentointi.

Chiantin tyyli ei täysin selvinnyt tämän yhden otoksen perusteella, joten jatkamme Chiantien arvioita myöhemmin. Pysy kanavalla...



"Kokin taidoillani ei voi kehua, joten päätin tyytyä johonkin todella yksinkertaiseen."






DOCG Chianti Classico - Chiantin sydän.



Myös Hannibal viihtyi historiallisissa maisemissa.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit