Kiinalainen uutuuspunaviini ChangYu Cabernet Sauvignon 2011

Alkon hyllylle helmikuun alussa 2014 ilmestynyt kiinalainen punaviini ChangYu Cabernet Sauvignon tuplasi kiinalaisten punaviinien määrän ja kiinnitti eksotiikallaan viinikarttalaisten huomion. Lue myös tuoreempi juttu: Chateau Changyu Moser XV 2008 - kiinalainen laatupunaviini.


Kiina muistuttaa munivaa kanaa. Muna on Hainanin saari kanan alla. Ningxia on taas Kiinan viinin kultamuna, keskellä kanaa.


ChangYu Cabernet Sauvignon

Vuosikerta: 2011
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Cabernet Gernischt (=Carmenère), Merlot
Hinta: 11,99 €
Kiina, Ningxia Region
Katso lisää Viinikartalta

Kiina viinimaana

Kiina on yksi nopeimmin kasvavista uuden maailman viinintuottajamaista, mutta Suomessa ei kiinalaisia viinejä juuri tapaa. ChangYu on Kiinan vanhin viininvalmistamo ja yksi kolmesta suuresta kiinalaisesta, jotka vastaavat puolesta Kiinan tuotannosta. ChangYu on myös Aasian mitassa suuri, tuotantoa 70 milj. pulloa vuodessa. Vaikka viiniä on tuotettu Han-dynastian ajoista lähtien mm. riisistä ja vehnästä, nykyaikainen viinintuotanto on reilun sadan vuoden takaa. Laatuviinejä on ollut vaikea löytää, mutta Britannian johtava viiniasiantuntija Jancis Robinson pitää Ningxian aluetta Kiinan lupaavimpana viinialueena. Jutussa China's most promising wine province? kuvaillaan 50 Ningxian alueen viinin tastingia, jossa todettiin laadun huima nousu muutamassa vuodessa. 5 viineistä luokiteltiin erinomaisiksi ja yhä useampi pääsi kategoriaan "kaupallisesti kannattava". Ilmasto, Cabernet Gernischt ja kiinalainen tyylitaju luovat yhdessä omanlaisensa viinin, jonka tunnistaa helposti jo tuoksusta.



Jens:
ChangYu cabernet sauvignon tuoksuu tunnistettavasti CS:lle, mikä on hyvä alku. Tuoksussa on paljon kypsiä marjoja, joista huokuu lämpimän makea fiilis. Taustalta kuitenkin löytyy tummia sävyjä, kuten hiiltä ja tervaa.

Viinin maku on pienoinen yllätys! Tuoksun perusteella odotin jotain huomattavasti hyökkäävämpää, mutta ChangYu onkin kovin notkeaa kamaa. Suutuntuma on suhteellisen täyteläinen, eikä tanniineja ole juuri nimeksikään. Tämä kun yhdistetään makean hedelmäiseen makuun, alkavat uuden maailman viinien luonteenpiirteet olla sopivasti kasassa.

Ainakin Suomessa tämä on takuuvarma resepti. Jos ChangYu olisi Kiinan sijaan esim. chileläinen, ei tässä viinissä olisi mitään ihmeellistä ja se uppoaisi kansaan kuin häkä.

Oikein fiilistelty teknisillä spekseillä.


Janne:
En pidä kiinalaisia (tai intialaisia tai thaimaalaisia) viinejä varsinaisinia uuden maailman viineinä. Ne ovat kehitystasoltaan vielä niin tuoreita, että laatu on ainakin tähän asti ollut sattuman kauppaa. Tässäkin viinissä ilmenee erikoinen tuoksu: Pandan lakua, pikeä, tervaa, auton rengasta. Ei siis välttämättä kovin miellyttävä. Hyvällä tuuletuksella viinin tuoksu ja maku kuitenkin alkaa hengittää ja nämä erikoisemmat vivahteet vaimenevat.

Maussa on erikoisten piirteiden lisäksi Cabernetin kuivan puumaisia piirteitä, kuten seetriä. Se on mausteinen ja selvän savuinen. Siinä vihreää paprikaa, pippuria. Maun tyyli voi olla jotain, mistä kiinalaiset itse pitävät. Maassahan on ollut tapana sekoittaa punaviiniin Coca-Colaa, joten sillä blendillä maku voikin nousta uuteen ulottuvuuteen :)

ChangYu on selvästi ruokaviini. Pelkiltään se on minulle turhan eksoottinen. Kunnon kiinalaisen ruoan kanssa, jossa on nuudeleita, possua, kasviksia ja erilaisia täyteläisiä kastikkeita, olisivat kokeilemsien arvoisia tämän viinin kanssa. Suosittelen testaamaan, sillä parasta viiniharrastuksessa on uudet elämykset.

Tuomio: Kokeilemisen arvoinen monimuotoinen kiinalainen, joka todennäköisesti jakaa mielipiteet kiinalaistyylisillä vivahteillaan. Ei varmasti jätä kylmäksi.

Red Obsession

Kiinalaisesta viinistä tulee mieleen hiljattain julkaistu dokumenttielokuva Red Obsession. Leffa kertoo ranskalaisen Bordeaux'n alueen hurjasta viinibisneksestä, jossa viinit myydään lähinnä sijoituskohteiksi. Viimeaikoina kiinalaiset ostajat ovat rynnänneet näille markkinoille oikein urakalla. Dokumentti kertookin seikkaperäisesti kiinalaisten viini-innostuksesta, mikä saattaa tulevaisuudessa heilauttaa myös halvemman viinin maailmanmarkkinoita samaan tapaan.

Kannattaa tuijottaa Red Obsession läpi, jos löytyy reilu tunti vapaata aikaa. Leffa vilisee viinijulkkiksia ja mielenkiintoisia tarinoita. Lisäksi itse tykkään suunnattomasti kuunnella ranskalaisten mongertavan englantia maailman kauneimmalla aksentilla. Huom! Elokuva oli aiemmin Youtubessa kokonaisuudessaan ja voi löytyä vieläkin.







Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Tämä uutuustuote on saatu arvioitavaksi maahantuojalta.

Kommentit

Suositut tekstit