Mitä ruokia ja viinejä joulun alkupalapöytään?

Mitä ruokia joulun alkupaloina tarjotaan ja mitkä viinit olisivat sopivia alkupalapöytään? Keräsimme tähän juttuun ruoka- ja viiniehdotuksia ja tietysti testasimme ruokia pienimuotoisesti myös itse hienon italialaisen proseccon kanssa.

Joulun alkupalat voivat olla moninaisia. Järjestimme perinteisen pikkujoulun, jossa tarjosimme maa-artisokkakeiton lisäksi alkupaloina saaristolaisleipää, kirjolohen mätiä, smetanaa, punasipulia, graavilohta ja sinappikastiketta.

Joulun alkupalapöydän ruoat

Joulun alkupalapöydän ruoat ovat yleensä kalapitoisia, joskin lihaakin voi olla. Moni on ammentanut tietoutta pöydän antimista etenkin Suomenlahden laivojen runsaista buffapöydistä. Laivoilla Ruotsin vaikutus on suuri, joten mukana on lihapullia sekä merelliseen henkeen katkarapuja ja simpukoita.

Kukin tavallaan, mutta etenkään ravut eivät oikein istu perinteiseen suomalaiseen joulupöytään. Sen sijaan mäti on muodostunut meille ja muutenkin Suomessa tärkeäksi osaksi alkupalapöytää. Kuohuviinin ja etenkin samppanjan kanssa mäti muodostaa taivaita hipovan liiton, joten sitä ei kannata ohittaa.

Listasimme tähän mahdollisia suomalaisen joulupöydän ruokia. Inspiroidu, valitse mieleisesi ja lue alempaa viinivalinnoista.

Joulun alkupaloja:
  • Blinit
  • Graavilohi ja sinappikastike
  • Graavisiika
  • Haukiterriini
  • Hillosipuli
  • Hirvipatee
  • Inkiväärisilli
  • Juhlasilli
  • Jääkellarin lohi
  • Kalkkuna siivutettuna
  • Kasvisterriini
  • Keitetyt perunat
  • Kirjolohen mäti
  • Kylmäsavulohi
  • Lasimestarin silli
  • Leipäjuusto
  • Lipeäkala
  • Lohipatee
  • Lohipiirakka
  • Lohitahna
  • Lohitartar
  • Lämminsavulohi
  • Maalaispatee
  • Maksapatee
  • Marinoidut valkosipulit
  • Muikun mäti
  • Mätileivät
  • Mätimajoneesi
  • Poron paahtopaisti kylmänä
  • Punajuuripatee
  • Riimihärkä
  • Riisipiirakat
  • Rosolli ja kermakastike
  • Saaristolaisleipä
  • Savumuikut
  • Savusiika
  • Siian mäti
  • Siikamousse
  • Sienisalaatti
  • Sinappisilakka
  • Sipulisilakka
  • Suutarinlohi
  • Valkosipulisilakka
  • Vihersalaaatti
  • Waldorfinsalaatti

Joulun alkupalapöydän viinit

Kuten yllä olevasta listasta käy ilmi, mahdollisuuksia alkupaloiksi on paljon. Ja nämä olivat niitä perinteisiä. Jos sen lisäksi yhdistää tarjontaan aasialaisia makuja, kuten wasabia ja limeä tai tekee cevicheä, alkaa täsmäviinisuosituksen antaminen olla ylivoimaisen haastavaa. Sen takia suosimme yleisviinejä, jotka ovat moniottelijoita ruoan ja viinin yhdistämisessä.

Listasimme tähän viinejä, jotka sopivat joulun alkupalojen kanssa:

Joulun alkupalojen viinit:
  • Kuohuviini yleisesti: erityisesti blinit, mädit, sienisalaatti ja kermaista sidosainetta sisältävät kastikkeet, salaatit ja tahnat.
  • Vuosikertasamppanjat: yleisviininä laatutietoisen valinta.
  • Alle 40€ samppanjat: samppanja moniottelee kaikkien alkuruokien kanssa pätevästi.
  • Espanjalainen cava: perinteisellä menetelmällä tehty kuohuviini on riittävän voimakas ja aromikas erilaisille kalapitoisille alkupaloille.
  • Italialainen prosecco: valitse DOCG-prosecco, joka on ryhdikkäämpi ruokaviininä kuin perusprosecco. Kirjainlyhenteen löydät kaulan sinetistä.
  • Saksalainen riesling: Saksasta tulevat parhaat rieslingit, koska Saksa on rypäleen kotimaa. Riesling on hapokkuuden ja laajasti sovitettavan makumaailmansa ansiosta paras valkoviini joulupöytään.
  • Uuden maailman riesling: Vaihtoehtoisesti esimerkiksi Australian, Chilen tai Etelä-Afrikan riesling toimii myös.


Kuohuviini on mielestämme jopa toimivin joulun alkupalapöydän viinivalinta. Kuohuviini toimii erityisesti mädin ja suutuntumaltaan kermaisten kastikkeiden kanssa.

Mionetto Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut

Valitsimme omaan alkupalapöytäämme proseccon - pienellä riskillä. Tiedämme, että prosecco on usein tyyliltään kepeähköä juotavaa, joka sopii aperitiiviksi, mutta ruokaviininä jää helposti ruoan makujen jalkoihin.

Tilannetta varmisteltiin astetta paremmalla proseccolla. Pelko osoittautui tällä kertaa turhaksi. Sen lisäksi, että Mionetton prosecco oli maultaan miellyttävä, se toimi erinomaisesti mädin ja graavilohen seurassa. Voimakkaan ja makeahkon sinappikastikkeen odotin jyräävän viinin selvästi, mutta yllätykseksemme niin ei käynytkään. Kaikki yhdistelmät toimivat.

Kokeilimme proseccoa myös maa-artisokkakeiton kanssa ja yhdistelmä oli tasapainoinen. Kuohuviini on yleensäkin loistava valinta keitoille.

Mionetto Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut on tyyliltään raikas ja tasapainonen viini. Hedelmäisyydestä löytyy vihreää omenaa ja klassisesti päärynää. Sitruksisuus tuo makuun hapokasta pirteyttä. Maussa on myös ryhdikkyyttä, joka tuo mieleen mineraalisuuden. Viinin makeus menee erittäin kuivan ja kuivan rajamailla. Jäännössokeria on hieman, mikä pyöristää makua ja on hyvä lisä tasapainottamaan esimerkiksi makeahkon sinappikastikkeen makua.

Pikkujoulujemme kaloille ja mädille valitsimme laadukkaan italialaisen proseccon, Mionetto Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut (16,99€)


Kuvat: Teemu Granström

Viinikartan jouluaiheiset jutut löydät täältä:
Joulun 2022 viinivinkit

Kommentit

Suositut tekstit